|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2008:72
av Birgitta Josefson Hultgren och Gudrun Carlsson
|
|
|
Inskränkt valbarhet till stiftsfullmäktige
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att i 38 kap. kyrkoordningen införa en ny 15a § med följande lydelse:
Inskränkt valbarhet vid val till stiftsfullmäktige
15a § Vid val till stiftsfullmäktige är valbarheten inskränkt till valkretsen.
2. Kyrkomötet beslutar att 33 kap. 10 § i kyrkoordningen ska ha följande lydelse:
Om en förtroendevald upphör att vara valbar upphör också uppdraget genast.
Om valbarheten upphör enbart därför att en förtroendevald flyttar gäller följande:
1. En ledamot eller ersättare i Kyrkomötet får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden.
2. En ledamot eller ersättare i stiftsfullfullmäktige får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden om han eller hon kan fortsätta att fullgöra uppdraget och inte samtidigt har något förtroendeuppdrag i ett annat stift.
3. En ledamot eller ersättare i ett kyrkoråd får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden om han eller hon kan fortsätta att fullgöra uppdraget och inte samtidigt har något förtroendeuppdrag i en annan församling.
Motivering
Enligt kyrkoordningen ska varje valkrets omfatta ett eller flera kontrakt. Samtidigt ska valkretsindelningen utformas så att varje valkrets kan få minst fem fasta valkretsmandat.
Antalet ledamöter i stiftsfullmäktige beslutas av stiftsfullmäktige självt. Naturligtvis har antalet ledamöter i stiftsfullmäktige betydelse för hur stora valkretsarna måste bli. Tendensen hittills har varit att man valt att minska stiftsfullmäktiges storlek. Samtidigt tillkommer fler och fler partier som ställer upp med en lista i hela stiftet. Det innebär att även om varje valkrets ska ha minst fem fasta mandat i stiftsfullmäktige så är det inte säkert att de som sitter på dessa mandat är från valkretsen. Kanske två eller tre av fem innehavs av personer boende i en helt annan del av stiftet. Detta torde få betydelse för stiftsfullmäktiges legitimitet ute bland församlingarna och medlemmarna.
Inskränkt valbarhet, som innebär att endast den som är folkbokförd inom valkretsen kan väljas till stiftsfullmäktige, är ett sätt att stärka och hålla samman sambandet mellan kontrakts- och stiftsnivån. Det måste vara tydligt att när stiftsfullmäktige sammanträder samlas förtroendevalda från de olika valkretsarna för att fatta beslut gemensamt. Det bör emellertid vara möjligt att vara kvar som ledamot under resten av mandatperioden även om man flyttar till en annan valkrets.
Arrie och Friel den 19 juli 2008
Birgitta Josefson Hultgren (c) Gudrun Carlsson (c)   
|